Micii crescători de bovine din judeţul Suceava îşi vor putea depozita laptele în tancuri de răcire care vor fi achiziţionate prin asociaţii rurale, cu un ajutor de 5.000 de euro, nerambursabil, oferit de Guvernul României.
Pe 6 noiembrie 2013 a fost aprobată Hotărârea de Guvern 859, care prevede un ajutor minimis (ajutor care se acordă o singură dată, pe perioadă de criză) pentru achiziţionarea de tancuri noi de răcire a laptelui. Banii vor putea fi accesaţi de crescători care deţin maxim cinci vaci de lapte şi sunt organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună.
Suma va acoperi integral costul unui tanc de răcire
Suma de 5.000 de euro va acoperi integral costul unui tanc de răcire cu capacitate de 1.000 de litri, inclusiv instalarea sa, instruirea celui care îl va folosi şi asigurarea service-ului pe o perioadă de 12 luni de la instalare.
Acest ajutor financiar a fost aprobat în condiţiile în care de la 1 ianuarie 2014 procesatorii vor fi obligaţi să preia doar lapte conform cu standardele stabilite în spaţiul Uniunii Europene. Laptele conform trebuie să aibă sub 100.000 de germeni per mililitru la colectare şi maximum 400.000 de celule somatice per mililitru. Asta înseamnă că laptele trebuie să fie muls în condiţii de igienă maximă şi să fie depozitat imediat la rece. Cu excepţia marilor fermieri, majoritatea crescătorilor de bovine din judeţ nu au tancuri de răcire.
Primăriile trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu cu utilităţi, pentru tancul de răcire
Obţinerea ajutorului financiar necesită o serie de paşi. Până la finele anului, formele asociative trebuie să obţină un aviz prealabil în vederea achiziţionării tancurilor de răcire. Printre altele, trebuie întocmit un centralizator cu membrii formei asociative, care să