Presedintele american Barack Obama si-a propus ca tara sa sa faca un "pivot" catre Asia, drept recunoastere a rolului tot mai important pe plan global pe care il joaca aceasta regiune, si in special China.
Insa problemele se acumuleaza rapid in aceasta parte a lumii si dau batai de cap lui Obama si vicepresedintelui sau, Joe Biden, care are programat un turneu aici, in curand.
In pofida eforturilor de consolidare a relatiilor cu China, cu scopul de a face Asia de Est mai stabila, faptul ca Beijingul a declarat, saptamana aceasta, o regiune maritima de aparare aeriana, a adancit disputele teritoriale cu Japonia, aliat SUA, arata AP. SUA au trimis imediat bombardiere B-52 in regiune, fara a informa Beijingul.
Analistii sustin ca riscul unei ciocniri militare intre puterile din Asia a mai crescut dupa aceste initiative, ceea ce inseamna ca America ar putea fi atrasa in conflict, conform obligatiilor din tratatele cu Japonia.
Nici relatiile cu Japonia si celalalt aliat regional, Coreea de Sud, nu stau insa chiar bine. Coreea de Sud este inca suparata pe atitudinea Japoniei fata de trecutul sau colonial si doreste mai multe gesturi din partea niponilor pentru felul in care Japonia a utilizat sclave sexuale coreene in al doilea Razboi Mondial.
"Regiunea se misca intr-o directie foarte problematica. Este rezultatul disputelor teritoriale, chestiunilor istorice, rivalitatilor istorice si incapacitatii tarii de a lasa in urma istoria si a se deplasa inainte in chestiunea imbunatatirii relatiilor", explica Evans Revere, fost inalt diplomat si specialist in Asia de Est.
Mai mult, Washingtonul se confrunta cu o Coree de Nord imprevizibila. Phenianul are deja arme nucleare si continua sa dezvolte armamentul atomic.
Joe Biden se deplaseaza in Japonia, China si Coreea de Sud saptamana viitoare, ince