Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei. Aceasta este “titulatura” completa, cum este precizata in calendarul bisericesc, a celui care, in urma cu doua milenii, va fi trecut prin Pontul Euxin, a infipt tarusul credintei in nisipul coloniilor grecesti si a anticipat astfel increstinarea de mai tarziu a romanilor. Faptul ca ziua lui de pomenire a devenit intre timp sarbatoare nationala secunda ne ofera ocazia sa reflectam asupra unor aspecte legate de destinul nostru ca neam.
Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Petru, si impreuna au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice. Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Diocletian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de „X”. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei“.
De ziua Sfantului Andrei (30 noiembrie), este Ziua Nationala a credintei. Cu 24 de ore inainte de sarbatoarea Marii Unirii, celebram bucuria nationala a ortodoxiei. Sfantul Andrei, primul apostol chemat de Domnul Iisus, ii spune fratelui sau Petru si stramomosilor nostri: “Am gasit pe Mesia!” Andrei aduce mesajul Evangheliei in Dobrogea de astazi, lansand generatii spre mantuire. Nu numai ca L-a gasit pe Mesia, dar ni L-a daruit si noua. Pestera a Sfantului Andrei este fiecare loc de rugaciune, fiecare pelerinaj al credintei, fiecare abstinenta si priveghere.
Sfantul Apostol Andrei, cel Intai