În 1 decembrie, Adunare Naţională de la Alba-Iulia a anunţat unirea tuturor românilor sub sceptrul regelui Ferdinand I. Nu un act militar a stat la baza Unirii ci un act de voinţă al naţiunii române de a trăi într-un stat naţional. O naţiune care a fost mai puternică decât orice partid culpabil de egoisme de la acea vreme şi care a renăscut cu o forţă uriaşă.
Marea Unire din 1918 a fost cel mai bun exemplu de patriotism. Conştiinţa unităţii neamului românesc din acele vremuri au scos la lumină minţi strălucite – Ion Eliade Rădulescu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Simion Bărnuţiu, Avram Iancu, etc - care au ridicat statutul României şi au unit-o.
Şcoala Gimnazială nr. 4 din Bistrita a sărbătorit vineri ziua naţională a României iar entuziasmul elevilor îmbracaţi în costume populare a rasplătit munca cadrelor didactice mai emoţionate decât cei mici. În curtea şcolii, cu mic cu mare, şi-au prezentat costumele populare, s-au bucurat de prima ninsoare şi au urat ţării un sincer „La multi ani România!” Pe parcursul săptămânii, micii patrioţi s-au întrecut în a exprima mândria de a fi român, activităţile realizându-se sub culorile naţionale. O săptămână colorată în albastru, galben şi roşu, cu legende istorice si steguleţe, cântece patriotice şi filme ce au reamintit că suntem o naţiune şi avem drepturi.
Patriotismul, spiritul civic si sentimentul de apartenenţă la o comunitate se formează de la cele mai mici vârste, în familie şi mai târziu în şcoală. Copiii sunt viitorul acestei ţări iar viitorul trebuie să fie sănătos şi puternic.
„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!”
Mihai Eminescu
În 1 decembrie, Adunare Naţională de la Alba-Iulia a anunţat unirea tuturor românilor sub sc