În pofida presiunilor Rusiei şi a opoziţiei interne a comuniştilor, Republica Moldova a făcut vineri, la Sum-mit-ul de la Vilnius, un pas care îi deschide calea spre integrarea economică în Europa. Cu toate aces-tea, integrarea politică rămâne incertă. Pe acest fond, preşedintele Traian Băsescu a evocat posibilitatea unirii României şi Mol-dovei, res-pinsă însă de liderii moldoveni.
Summit-ul de la Vilnius nu a reuşit să atingă obiectivul pe care şi l-a propus: semnarea acordului de asociere cu UE de către Ucraina, ţară care a anunţat suspendarea negocierilor după aproape doi ani în care acestea păreau că se desfăşoară fără nici un obstacol major. În ultima clipă, preşedintele Viktor Ianukovici s-a dus la Vilnius, unde a cerut bani în schimbul semnăturii. Potrivit comisarului Stefan Fule, ar fi fost vorba de 160 de miliarde de euro, o sumă fabuloasă care a fost respinsă de membrii UE. De aici declaraţia lui Traian Băsescu că Ianukovici a „venit la Vilnius ca la târg” sau cea a preşedintelui lituanian, Dalia Grybauskaite, că „liderii ucraineni au ales o cale care nu duce nicăieri”. De altfel, violenţele care au avut loc în weekend la Kiev împotriva manifestanţilor proeuropeni ca şi demonstraţiile care se anunţau ieri au scos în evidenţă faptul că la Kiev Ianukovici este pe cale să plătească preţul faptului că a închis uşa Europei.
În schimb, premierul moldovean, Iurie Leancă, şi preşedintele georgian, Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat acordurile, care urmează să fie semnate în cursul anului viitor, sau cel puţin aceasta este intenţia exprimată în comunicatul final al Summit-ului parteneriatului estic de la Vilnius. După parafare, Leancă a declarat că „trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R. Moldova şi UE. Acest eveniment simbolizează încrederea, deschiderea şi cooperarea între ţara mea şi Uniunea Europeană,