SIDA continuă să fie una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale. La nivel mondial, SIDA a luat deja viaţa a peste 36 de milioane de oameni, iar alţi aproximativ 35 de milioane de bolnavi sunt infectaţi cu virusul HIV. Nu trebuie să uităm că 1 decembrie este şi Ziua Internaţională de Luptă împotriva HIV/SIDA.
Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) atacă sistemul imunitar al omului, lăsându-l vulnerabil în faţa infecţiilor şi a multor tipuri de cancer. Pe măsură ce virusul distruge celulele imune ale organismului, cei infectaţi devin lipsiţi de apărare în faţa infecţiilor pe care, oamenii cu un sistem imunitar sănătos, le pot învinge cu uşurinţă.
Stadiul cel mai avansat al infecţiei cu HIV îl reprezintă Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), căruia îi ia între 2 şi 15 ani se se dezvolte. SIDA este definită de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, de infecţii sau de alte manifestări clinice severe.
Despre HIV/SIDA în România
Nu există leac pentru infecţia cu HIV. Totuşi, există tratamente eficiente cu medicamente antiretrovirale care pot controla virusul, iar oamenii infectaţi se pot bucura de o viaţă sănătoasă şi productivă. Mai mult, cei care urmează un astfel de tratament, reduc riscul infectării partenerului şi cu 96%, iar mamele însărcinate limitează expunerea bebeluşului, virusul nemaifiind transmis cu atâta uşurinţă fătului.
În România, numărul total al oamenilor infectaţi cu HIV este de 19.026, din 1985 până în prezent, din care s-au înregistrat 6.282 de decese. De la începutul anului 2013 s-au înregistrat 577 de cazuri noi, 337 de infecţii cu HIV şi 240 de oameni bolnavi de SIDA.
În evidenţă activă există 10.261 de oameni, dintre care 329 sunt copii cu vârsta de sub 14 ani. Persoanele aflate sub tratament sunt în număr de 8.667, dintre care 276 de copii şi 8.391 de