Desi, de multe ori, cele mai multe minti stralucite ale Romaniei aleg sa paraseasca tara si sa isi faca o cariera in strainatate, exista si persoane care cred ca pot face cariera in domenii de anvergura in Romania.
Este si cazul Luciei Aurelia Popa, cercetatoare pricipal gradul I in cadrul Institutului de Stiinte Stiinte Spatiale de la Magurele (ISS). In 1978 a terminat liceul la Focsani, dupa care a venit la Facultate de Fizica la Bucuresti, la un an dupa inaugurarea Platformei de Cercetare de la Magurele.
A facut o scoala cum acum nu se mai face
Cercetatoarea considera ca generatia ei de la liceu chiar a fost una de aur. "Toti au intrat la facultate, toti sunt mari somitati. Chiar am facut o scoala foarte buna. O scoala cum azi nu se mai face", a declarat Lucia Popa pentru Ziare.com.
"In meseria asta daca nu esti printre primii, e foarte greu sa faci ceva. Si ca profesor de fizica e foarte greu", a mai spus Lucia Popa, amintindu-si de colegii de grupa din facultate, care erau foarte pasionati de acest domeniu.
Pentru ca s-a aflat printre primii sapte din an, dupa facultate a urmat un an de specializare in Fizica particulelor elementare, iar apoi au urmat cei trei ani de doctorat. Ulterior, Lucia Popa "s-a tot specializat": a avut ocazia sa lucreze in cele mai mari laboratoare din Europa si acum are contracte internationale cu universtati de prestigiu din strainatate.
Totodata, Lucia Popa se considera o norocoasa pentru faptul ca a avut ocazia sa ia parte, in 1992, la o misiune coordonata chiar de agentia spatiala americana NASA. "Aceea a fost prima misiune importanta. Am fost in echipa care a propus, a calibrat, a masurat si apoi a facut analiza stiintifica, care a stabilit ca universul este in expansiune accelerata, cum se formeaza galaxiile, cum se formeaza stelele", a explicat cercetatoarea.