In dimineata zilei de 1 decembrie 1918, printre cei peste 100.000 de romani prezenti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia isi face loc si tanarul Samoila Marza. Proaspat intors de pe fronturile Primului Razboi Mondial, el nu scapa ocazia de a suprinde cateva imagini ale acestui moment memorabil. Nu avea de unde sa stie ca ele vor fi si singurele.
Samoila Marza s-a nascut in satul Galtiu, la numai 11 kilometri de viitoarea capitala a unirii, Alba Iulia. Dupa ce termina scoala generala si liceul, devine ucenicul unui fotograf sibian, numai ca la inceperea Primului Razboi Mondial el este recrutat si incadrat armatelor austro-ungare care aparau Galitia.
Odata cu intrarea Romaniei in conflict, doi ani mai tarziu, petrece restul razboiului in serviciul topografic si fotografic pe teatrul de operatii italian. Cand luptele sunt incetate, Consiliul National Roman Central depune eforturi ca miile de ostasi romani care au participat la razboi sa fie adusi acasa in siguranta.
Pe 6 noiembrie, Samoila Marza ajunge la o cazarma din Viena, unde el, impreuna cu ceilalti ostasi raman incartiruiti timp de mai multe zile. Pentru ca autoritatile maghiare se opun inapoierii lor prin Budapesta, sunt nevoiti sa mearga pe ruta ocolitoare Zagreb-Belgrad.
Insa, inainte de a pleca, Samoila Marza surprinde sfintirea drapelului nou constituitului Consiliu National Roman Militar, eveniment la care participa si Iuliu Maniu, dar si Ioan Boieriu, un general distins al fostei armate austro-ungare.
Dupa un drum de aproape doua saptamani ajunge in satul natal, pe care l-a gasit pregatindu-se pentru Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Femeile tesusera un steag pe care scria "Traiasca unirea si Romania Mare", surprins in cele doua fotografii pe care Samoila le face consatenilor inainte de a lua dru