Scris de S.P.D. - Luni dimineața se va deschide primul șantier arheologic în viitorul perimetru pietonal din centrul Timișoarei, în Piața Sf. Gheorghe, acolo unde excavatoarele au dat deja peste zidurile celei mai vechi biserici din Cetatea medievală. Biserică, moschee, depozit de pulbere, edificiul care a rezistat din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX, are o poveste fascinantă. Cercetarea va fi coordonată de prof.dr. Florin Drașovean și va lămuri aspecte încă neelucidate din istoria orașului în perioada ce se suprapune vieții acestei biserici.
În pofida unei greșite, dar larg îmbrățișate păreri că descoperirea vestigiilor împiedică șantierele, dezvoltarea orașului, construirea autostrăzilor și, în general, progresul țării, cercetările de salvare sunt impuse de lege și necesare pentru obținerea avizului de descărcare arheologică, aviz obligatoriu, ca toate celelalte avize într-o investiție. De aceea, etapa de cercetare arheologică este prevăzută din start în calendarul constructorului și în contractul dintre beneficiar, în acest caz municipalitatea, și executant. Într-o zonă istorică precum Cetatea Timișoarei, descoperirea vestigiilor nu este o „surpriză neplăcută” care sabotează lucrările, ci, dimpotrivă, o șansă incomensurabil prețioasă de a le pune în valoare și de a înțelege identitatea Timișoarei. Legi similare de protecție a patrimoniului arheologic funcționează în toate țările Uniunii Europene, pentru a împiedica distrugerea iremediabilă a vestigiilor.
Povestea bisericii din Piața Sf. Gheorghe din Timișoara este cu adevărat senzațională și se suprapune, într-un anume sens, cu cea a Cetății. Conform istoricului Costin Feneșan, nu există încă vreo dovadă a construcției bisericii în secolul al XIV-lea. Cu toate acestea, tradiția istoriografică acceptă că era biserica catolică din cetatea medievală. Dacă datarea de mai sus este corectă, z