A implinit de curand 40 de ani si are deja in palmaresul juridico-diplomatic realizari de exceptie. De numele lui Bogdan Aurescu se leaga cei 9.700 de km patrati castigati pentru Romania la Haga in 2009, dar si amplasarea scutului antiracheta in tara noastra.
"Sa iti iubesti tara nu este desuet. Este un exercitiu de zi cu zi, in care cel mai important este sa stii sa iti faci datoria, dupa puterile tale, acolo unde esti, astfel incat efortul tau, adaugat efortului celorlalti, sa conteze pentru tara ta", explica Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul de Externe, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com in care vorbeste, in premiera, despre momentele de cumpana, dar si de suprema satisfactie din cariera sa.
Cand v-ati dorit sa intrati in diplomatie si de ce? Care au fost pasii pe care i-ati facut pentru a va implini visul si cum ati depasit piedicile?
Intotdeauna, de cand eram mic, am fost fascinat de istorie, de conferintele diplomatice, de negocieri si de modul in care diplomatii au putut sa influenteze mersul evenimentelor, in beneficiul tarii lor. Dar prima oara cand am stiut ca vreau sa devin diplomat a fost in anul II de Facultate, cand am studiat dreptul international, cu doamna profesor Raluca Miga-Besteliu.
Mi-a placut foarte mult aceasta materie si la fel de mult imi place si acum, cand am privilegiul sa o predau studentilor mei de la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, dar si sa o aplic, in mod concret, in activitatea diplomatica. Dincolo de conceptele teoretice, mi s-a parut interesanta latura aplicarii dreptului international - cum poti sa pui in valoare si, ca diplomat, sa utilizezi eficient instrumentele dreptului international pentru realizarea intereselor de politica externa ale Romaniei.
Cand am pledat in fata Curtii Internationale de Justitie, in septembrie 2008, le-am