Profesorii care jignesc elevii sunt pasibili de amenzi de până la 2.500 de lei. Inspectoratul Școlar intenţionează promovarea unor cursuri de formare care să-i ajute pe dascăli să ţină clasa în mână.
Conform noilor prevederi ale Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, profesorii care îşi jignesc elevii sau care nu îşi pot stăpâni clasa decât folosind metode făcute celebre de Barbu Ștefănescu Delavrancea în “Domnul Vucea” vor plăti amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Elevii au, acum, un cadru legal pentru a reclama abuzurile din sălile de clasă, însă profesorii nu vor fi amendaţi dacă şi-au pus doar o dată elevii să stea, de exemplu, în picioare la oră sau le-au vorbit urât doar o singură dată. Sancţiunile vor fi impuse atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.
“Această lege scurtează drumul prin care un profesor care foloseşte la ore metode care nu sunt compatibile cu educaţia copiilor poate fi sancţionat, având în vedere că, pentru astfel de incidente, nu existau prevederi legale precise, iar drumul de urmat, de la reclamaţie la o sancţiune concretă, era foarte lung, trecea prin numeroase comisii şi făcea ca, de multe ori, profesorul să scape nepedepsit. Această lege face, practic, din elev, partenerul egal al profesorului la actul educării. Este normal ca elevul să participe la actul formării sale”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.
Formarea continuă, singura soluţie
Slaba pregătire a cadrelor didactice pe latura pedagogică reprezintă o lacună pe care o recunosc toţi cei care au legătură cu şcoala, indiferent că sunt profesori, părinţi sau elevi. Profesorii ştiu chimie, matematică sau limba română, dar, atunci când vine vorba să ţină în mână o cla