James Bamford este cel mai mare expert "civil" în materie de servicii secrete, şi cu precădere în cel mai secret dintre ele, Agentia Naţionala de Securitate (NSA), înfiinţată în 1952 şi avînd astăzi un buget bănuit a fi în jur de 10 miliarde anual şi un număr de 40.000 de angajaţi.
Cu infinită răbdare şi perseverenţa, Bamford a făcut lumină asupra activitaăţilor impenetrabilei NSA, înfruntînd de multe ori obstrucţie şi animozitate, dar utilizînd întotdeauna surse şi documente obţinute legal sau aflate în domeniul public.
James Bamford a consacrat patru volume colosului mondial al spionajului electronic: PALATUL ENIGMELOR (1982), CORP DE SECRETE (2001), PRETEXT DE RăZBOI (2004) şi FABRICA DE UMBRE (2008). Istoriograf şi critic deopotrivă, James Bamford trasează, pe tonuri oscilînd între admiraţie şi oroare, evoluţia organizaţiei care posedă astăzi capacitatea de a fila, intercepta, asculta, stoca şi analiza tot ce mişcă pe Internet sau pe linii telefonice. Această capacitate, "monstruoasă" conform autorului tetralogiei, poate duce, dacă nu este strunită de politicieni responsabili într-un climat de transparenţă, la ceea ce Bamford numeşte "tehnotiranie".
JB: NSA îşi consacră energia interceptarii mai tuturor formelor de comunicare, telefonie mobilă, e-mail, Internet. Lucrurile au evoluat astfel în buna măsura din cauza atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Înainte, agenţia îşi desfăşura activităţile în limita legii, care interzice filajul şi interceptările în interiorul Americii. După 11 septembrie, administraţia Bush a decis să nesocotească reglementările în vigoare şi să ocolească forul juridic creat pentru a monitoriza şi autoriza operaţiunile de spionaj electronic în plan intern şi internaţional.
Rep: Cît timp pot fi depozitate datele acumulate? Vă întreb pentru că acest aspect, precum şi eventuala utilizare neautorizată a