O restructurare de succes a unei companii nu poate să aibă loc în absenţa înţelegerii afacerii respective, consideră Frank Michael Beitz, vicepreşedinte executiv responsabil în risc în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR). "Pentru a cunoaşte cât mai bine fiecare companie în restructurarea căreia ne implicăm, le vizităm pe fiecare în parte", a declarat domnia sa.
Frank Michael Beitz a explicat că băncile se uită la trei criterii atunci când decid dacă acceptă sau nu un plan de restructurare, respectiv viabilitatea şi sustenabilitatea modelului de afaceri, fezabilitatea planului de afaceri şi cooperarea cu conducerea companiei. "Este posibil ca o companie să se poată afla într-o situaţie dificilă, înregistrând pierderi, în prezent, dar modelul de afaceri poate să fie unul sustenabil, cu perspective bune pe termen lung. De asemenea, un plan de afaceri fezabil, realizat intern sau de către consultanţi externi, reprezintă baza restructurării", a explicat vicepreşedintele BCR.
Antreprenorii manifestă, în general, reticenţă când vine vorba să vândă o parte a activelor companiilor pe care le deţin, deşi acest lucru ar putea să genereze lichidităţile necesare pentru realizarea de investiţii în componenta viabilă a acestora şi achitarea parţială a datoriilor, potrivit bancherului.
Frank Michael Beitz a precizat că BCR este deschisă pentru creditare şi pentru implicare în restructurarea companiilor aflate în dificultate, portofoliul administrat de divizia de specialitate din cadrul băncii ridicându-se la aproape 15 miliarde lei.
A.S.
link: Fără încredere nu există credit
link: "Lipsa capitalului propriu, principala piedică în calea finanţării companiilor"
link: "Fac apel la bănci să-şi schimbe politica de creditare a companiilor"
link: "Restructurarea companiilor trebuie văzută în dimensiunea sa socială"