Investiţiile realizate până în prezent pe piaţa locală de cele peste 350 de companii membre ale Camerei de Comerţ Americană în România – AmCham, au depăşit 20 miliarde de dolari, iar numărul de locuri de muncă create este de peste 200.000, potrivit unui Studiu de Impact privind reprezentativitatea AmCham.
„Infrastructura este principala zonă de investiţii, în condiţiile în care zona energiei regenerabile a pierdut din avânt. Infrastructura reprezintă o oportunitate şi o necesitate extrem de importantă pentru competitivitatea României”, a declarat Bogdan Ion, country managing partner al firmei de consultanţă şi audit EY România şi membru în consiliul de directori al AmCham.
În perioada 2010-2012, investiţiile realizate de membrii AmCham se ridică la 1,2 miliarde de euro, reprezentând 24% din totalul investiţiilor directe realizate în perioada respectivă. De asemenea, contribuţia totală în PIB a celor 350 de companii a fost de 11,2% în 2011.
Pe termen scurt, însă investitorii străini care privesc spre România sunt descurajaţi de instabilitatea legislativă, care în ultima perioadă a venit cu modificări bruşte sau drastice în politicile oficiale. Un exemplu în acest sens sunt modificarea schemei de certificate verzi, un program de stimulare a investiţiilor în energie regenerabilă. Mai sunt, însă, multe alte situaţii în care autorităţile folosesc ordonanţele de urgenţă în procesul decizional, aşa cum a fost cazul legislaţiei insolvenţei.
„Pe termen scurt principala contribuţie a business-ului american sau a investiţiilor americane în România va fi legată de investiţiile existente. Pe interval mediu, de 3-5 ani, investiţiile americane semnificative vor reîncepe”, a mai spus Bogdan Ion.
În perioada 2010-2013, 30% dintre companiile din AmCham au investit până într-un milion de euro, 22% au investit peste 20 de milioane de euro, 12% au deru