In Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida", se afla expus un automobil, care prin forma sa aerodinamica si alura curbata a caroseriei pare apropiat mai mult de linia vehiculelor contemporane, decat de automobilele cam paralelipipedice existente in anul 1924, cand a fost creat.
Realizat de inginerul Aurel Persu, vehiculul este primul automobil din lume cu caroseria de forma aerodinamica si cu rotile montate in interiorul ei. Pana in acel moment, rotile erau exterioare caroseriei, precum cele de la trasuri si carute.
Sursa: patriotii.ro
La acea data, inginerul Persu era o personalitate deja cunoscuta in Europa pentru initiativele sale, dar neglijat in tara, pentru ca ideile pareau excentrice. Mai mult decat atat, aparand la volanul ciudatei masini pe strazile Bucurestiului provoca ilaritate in public si nemultumirea birjarilor, pentru ca le speria caii.
Un articol din ziarul "Universul" cerea municipalitatii sa nu-i permita circulatia pe drumurile publice cu asemenea nazdravanie.
Dar nazdravania avusese succes la Berlin, unde Aurel Persu a absolvit Politehnica fiind sef de promtie, unde si-a construit respectivul prototip si unde a fost medaliat pentru studiile sale privind comportarea profilelor aerodinamice in miscarea lor.
Prototipul l-a breveat in 1924, cu denumirea "Automobilul de forma aerodinamica si cu rotile ascuse sub aripi", demonstrand ca forma caroseriei, precum si aducerea rotilor in interiorul ei aduc o importanta economie de comustibil.
Succesul printre specialistii germani l-a determinat sa vina pana in tara conducandu-si inventia la volan, dar aici s-a izbit de indiferenta specalistilor. Ei considerau ca nu merita efortul pentru un fleac de economie la benzina.
Este ciudat ca, sub un anumit aspect aveau chiar dreptate: benzina romaneasca era atunci