Interpreţii din corul bărbătesc de la Finteuşu Mare, 50 la număr, aduc cu ei o istorie impresionantă, la fiecare concert. Corul a cântat pentru prima dată pe data de 1 decembrie 1918. Mulţi români au auzit de corul bărbătesc de la Finteuşu Mare, devenit cunoscut pentru cântecele patriotice, religioase şi chiar pentru colinde.
Puţini ştiu, însă, că istoria corului a început pe data de 1 Decembrie 1918, pe scena din localitatea maramureşeană Şomcuta Mare, în aşteptarea veştii despre Marea Unire. Acesta este şi motivul pentru care inimile celor 50 de membri ai corului se umplu de mândrie, mai ales atunci când interpretează piesa „Pe-al nostru steag e scris unire“, cea care se auzea în tot Maramureşul pe 1 decembrie 1918.
„Stătea lumea şi aştepta marea veste. Nu ştia nimeni ce se întâmpla, iar când au auzit, au cântat. Noi am prins pe cei care au participat care ne-au povestit, dar tot evenimentul a fost relatat de un învăţător care în vremurile alea avea 18 ani“, povesteşte dirijorul Andrei Dragoş.
Chiar dacă în formula de astăzi corul are şi tineri de 15-20 de ani, există şi oameni care cântă de mai bine de 50 de ani. „E o mândrie pentru noi să cântăm aceste piese. Eu am învăţat de la tata şi el de la bunicul meu. Sunt piese care vorbesc de istoria noastră, care vorbesc de ce e mai frumos în ţara asta“, povesteşte Vasile Toader, interpret.
Interpreţii, trimişi pe front
Din 1918, după Marea Unire, corul bărbătesc din Finteuşu Mare îşi continuă activitatea şi devine încet unul dintre cele mai faimoase din România. Primul Război Mondial aduce cu sine o perioadă nefastă pentru dezvoltarea corului. Majoritatea membrilor au fost recrutaţi şi trimişi pe front, iar o parte dintre ei nu s-au mai întors. Odată cu semnarea Dictatului de la Viena, prin care partea nordică a Transilvaniei îi revine Ungariei, activitat