A fost torturată şia supravieţit lagărelor de concentrare, trăind apoi din vânzarea de flori până la moarte...
Designerul de modă francez Christian Dior ş-a botezat faimosul parfum Miss Dior în onoarea surorii sale mai mici, Catherine, luptătoare în Rezistenţ franceză ş mare iubitoare de flori, după cum nota sâmbătă în ediţia sa online cotidianul spaniol El Pais.
Mai mult decât femeia
Catherine s-a dovedit a fi mai mult decât femeia care a dat numele unuia dintre cele mai cunoscute parfumuri din lume. A fost o eroină a Rezistenţei franceze, a fost torturată, a supravieţuit lagărelor de concentrare...”Specialitatea” erau trandafirii şi iasomia, adică exact acele flori care au stat la baza creării primului parfum al casei Dior, respectiv Miss Dior, în 1947.
Catherine era cea mai mică din cei cinci fraţi. La un moment dat familia a părăsit Normandia natală şi s-a mutat în sudul Franţei, instalându-se la Caillan, la 20 de kilometri de Grasse - oraş considerat până în prezent capitala mondială a parfumeriei şi zonă unde se cultivau intens trandafiri şi iasomie.
Destinul lui Catherine avea să cunoască o nouă turnură în 1941, în plin război mondial. Se afla la Cannes, pe Coasta de Azur, când a intrat într-un magazin ca să îşi cumpere un...radio, iar acolo l-a cunoscut pe Hervé des Charbonneries. A fost dragoste la prima vedere și, cu toate că Hervé era căsătorit, cei doi au început o relaţie care a durat toată viaţa. Şi-a urmat iubitul şi s-a înrolat în „varianta” franco-poloneză a Rezistenţei, care opera în sudul Franţei. Cei doi furnizau informaţii generalului De Gaulle. Ca un fapt inedit, Catherine dactilografia la o maşină de scris (care a fost păstrată şi azi de urmaşii ei) toate rapoartele, pe care le trimitea apoi la Londra.
Aşa a rămas
Fratele ei nu era la curent cu activităţile ei