* Marius Coltuc: "Proprietarii de teren vor prefera să vândă decât să arendeze terenurile"
* DTZ Echinox: "Estimăm că preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015"
* Laurenţiu Baciu, LAPAR: "În vestul Europei, un hectar de teren arabil costă cât o maşină de lux"
Odată cu liberalizarea pieţei funciare din 2014, proprietarii de terenuri agricole îşi vor retrage loturile date în arendă şi le vor vinde, fapt ce va genera o explozie a preţurilor şi un uriaş scandal, este de părere avocatul Marius Vicenţiu Coltuc. Tendinţa de creştere a preţurilor terenurilor agricole a fost analizată şi de compania DTZ Echinox. Potrivit ultimului raport al acesteia, preţurile medii ale terenurilor agricole din România au crescut cu aproape 60% în ultimii doi ani, la 3.100 de euro pe hectar, dar se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene.
"Preţul mediu al terenurilor agricole aproape s-a triplat din 2007 şi nu există niciun semn că vor scădea, mai ales pe fondul liberalizării pieţei din 2014. Terenurile agricole continuă să fie o oportunitate atractivă atât pentru români, cât şi pentru străini, în ciuda creşterii preţurilor. Estimăm că preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015", se menţionează în raport.
Marius Coltuc ne-a explicat care va fi tendinţa fermierilor proprietari de pământ şi cum pot aceştia rezilia contractele de arendă: "Fermierii câştigă mult mai puţin din contractele de arendă decât ar face-o din vânzarea terenurilor. De aceea, aceştia vor încerca să rezilieze contractele, iar arendaşii vor fi foarte nemulţumiţi". Potrivit domniei sale, marii arendaşi plătesc oricum mai puţin proprietarilor decât ar trebui şi vor fi presaţi să cumpere terenurile pe care lucrează sau să renunţe la ele. Marius Coltuc a precizat că un contract de arendare a pământul