Lasand la o parte, pentru o secunda, situatia crancena din Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, intalnita in toate spitalele de stat din Romania, o noua perspectiva incepe sa prinda contur prin mintile unora, dar si prin presa. Care este, de fapt, premisa (auto)denuntului chirugului Dan Oprea?
Si variantele sunt doua: 1. situatia in spital se nasolise atat de tare, incat domnul doctor n-a mai suportat conditiile in care era nevoit sa lucreze si 2. concursul pentru obtinerea postului de manager al spitalului ce urmeaza sa aiba loc peste 2 saptamani.
Le luam pe rand:
1. Conditiile vitrege in care se "scalda" atat pacientii cat si cadrele medicale reprezinta o problema veche de cand lumea. Evident, asta nu inseamna ca trebuie ca situatia sa persiste. De acord, trebuie identificat factorul declansator si eliminat, dar asta e o treaba la care s-au gandit si altii inaintea noastra, iar unii dintre ei chiar au incercat s-o puna in practica si cativa au reusit sa rezolve, partial, problema din spitale. Si prin presa s-a mai discutat despre asta. Zile, luni in sir. S-au facut dezbateri, proteste, petitii, campanii, toate legate de serviciile medicale de proasta calitate si medicii care si-au ales prost meseria. Si tot degeaba.
Ce ne facem, insa, cu zecile (chiar sutele?) de pacienti morti cu zile in bratele familiei, in toti acesti ani? Doar cine nu vrea nu gaseste, cel putin pe internet, sute de pagini scrise de pacienti ai spitalului sau de catre apropiati, in care se reclama abuzurile, lipsurile, mizeria si, in final, mortea "cu zile". Ce ne facem cu toti colegii domnului Oprea despre care exista ani intregi de consemnari in presa in care se descrie cu lux de amanunte traiectoria banului, din buzunarul pacientului pe jumate mort, in cel al asistentelor/doctorilor? Bineinteles, astea nu se mai pot indrepta