Medicul psihiatru însoţeşte pacientul în drumul său spre vindecare, dându-i de înţeles acest lucru, dar nu are un rol magic, susţine dr. Mirela Toma, medic specialist cu competenţă în psihoterapia familiei şi a cuplului la Centrul Medical Puls 2009 din Târgu-Mureş.
Reporter: Din experienţa dumneavoastră care sunt cele mai dese cazuri în care oamenii se adresează unui psihiatru?
Dr. Mirela Toma: În societatea de astăzi, din cauza stresului cotidian, a alegăturii oamenilor după tot felul de lucruri, a timpului redus alocat pentru relaxare pot spune că cei mai mulţi pacienţi care mi se adresează, la cabinet, au depresii, anxietăţi. Tinerii încep să se adreseze la psihiatru înainte ca simptomatologia să fie mult mai gravă. Vârstnicii sunt mai reţinuţi, poate şi din cauza prejudecăţii, a mediului în care au crescut. Dar după ce vin parcă răsuflă uşuraţi că şi-au descărcat sufletul.
Reporter: Care este sfatul psihiatrului către pacientul care are reticenţe în a păşi în cabinet?
Dr. Mirela Toma: Sufletul uneori ”doare” şi orice problemă a sufletului se poate transforma în diferite în senzaţii somatice care de cele mai multe ori îl trimite pe pacient spre diferite consultații, în alte specialități. Orice nelămurire, dorinţă ascunsă e bine să fie discutată. E foarte importantă comunicarea în cadrul familiei, dar dacă pacientul simte că acesta nu este suficient, poate apela cu încredere la psihiatru, unde să se simtă confortabil, să simtă că poate vorbi.
Reporter: Cum reuşiţi să îl determinaţi pe pacient să se deschidă în faţa dumneavoastră?
Dr. Mirela Toma: În primul rând păstrez contactul vizual cu el, îl las să vorbească atât cât crede el că poate la fiecare consultaţie, fără să creez o anumită presiune. Când simte că e momentul se va deschide. Şi îi dau de înţeles că ceea ce se vorbeşte rămâne în cabinet.
Reporter: Ce apreciază