Marea majoritate a persoanelor cu handicap din Vrancea trăiesc în familii, din indemnizații ce nu depășesc 293 lei lunar. În timp ce ponderea în cazul adulților o dețin cei încadrați în gradul accentuat, în cazul copiilor situația se schimbă, majoritatea fiind afectați de dizabilități grave. Ce documente sunt necesare pentru încadrarea în grad de handicap și care este suma de care beneficiază persoanele care intră în posesia unui certificat, aflați în cele ce urmează.
O statistică întocmită la nivelul primului semestru al acestui an relevă faptul că în județul nostru sunt înregistrați 19.749 de vrânceni cu handicap, dintre care 18.587 sunt adulți și 1.162 copii. Cei mai mulți dintre aceștia trăiesc în familii, doar 398 de adulți figurând ca instituționalizați. Potrivit raportului publicat pe site-ul Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, din totalul de 18.587 de vrânceni cu handicap, 11.303 sunt încadrați în gradul accentuat, 4.453 în gradul grav, 2.623 în gradul mediu și 208 au certificat de încadrare în gradul ușor de handicap. Ordinea se schimbă când vine vorba despre copiii cu dizabilități, dintre aceștia cei mai mulți, 617, fiind încadrați în gradul grav de handicap, urmați de cei în gradul accentuat (270), gradul mediu (265) și 10 în gradul ușor.
În momentul de față, persoanele cu handicap au cele mai mici venituri din țară, statul acordând acestor persoane indemnizații de-a dreptul hilare. Astfel, cel mai mult primesc persoanele încadrate în gradul grav, și anume 202 lei indemnizație plus 91 lei ca și buget complementar, adică 293 lei lunar. Adultul cu handicap accentuat primește drept indemnizație 166 lei, plus bugetul complementar 68 lei, în total 234 lei pe lună. Persoanele încadrate în gradul mediu nu au dreptul la indemnizație, ei beneficiind lunar doar de bugetul complementar în cuantum de 33,5 lei lunar