Desi cele mai multe minti stralucite aleg sa paraseasca Romania, exista si oameni de stiinta sau artisti pasionati care aleg sa ramana in tara si sa faca performanta aici.
Este si cazul Ralucai van Staden, cercetoarea romanca cu studii in tara si in strainatate, renumita pentru inventarea senzorului care depisteaza cancerul in doar cateva minute, autoare a circa 200 de lucrari publicate in tara si in strainatate. Totodata, aceasta se poate lauda ca numele sau apare pe 12 carti publicate la edituri cu renume international.
Romanca Raluca van Staden a vorbit pentru Ziare.com despre activitatea sa de pana acum, precizand ca a fost invitata sa sustina conferinte de specialitate la universitati de mare prestigiu, cum ar fi Universitatea din Viena, Universitatea California Berkeley sau de catre societati reputate precum Societatea Americana de Chimie si Societatea de Electrochimie din Statele Unite.
Raluca van Staden s-a nascut intr-o familie de profesori din Campulung Muscel. Tatal preda chimie, iar mama limba si literatura romana. De la ei a mostenit dragostea pentru stiinta, arta si educatie, asa ca nu s-a putut limita sa urmeze studii intr-un singur domeniu.
Intre arta si stiinta: Doctor in chimie, maestra la pian
Astfel, a absolvit Facultatea de Chimie la Universitatea din Bucuresti, in 1992, si pedagogie muzicala si pian la Academia Nationala de Muzica din Bucuresti, in 1996. Nu s-a oprit la cele doua diplome de licenta, asa ca a ajuns sa mai faca un doctorat in chimie si un master in muzica, care i-a adus ocazia sa sustina numeroase recitaluri de pian in Romania si in strainatate.
Vreme de sase ani a predat la catedra de Chimie Analitica a Facultatii de Chimie de la Universitatea din Bucuresti, iar in 1998 la Universitatea din Pretoria, una dintre cele trei Capitale ale Africii de Sud. Acolo a ur