Intre dealurile Husilor, acolo unde statistica ne spune ca se afla polul saraciei din Europa, un sat sfideaza stereotipurile. In Padureni, vizitatorul gaseste piscina, teatru de vara si terenuri pentru sport. Nu sunt mofturi. Au fost construite dupa ce satenii au inceput constructia de drumuri, bransamentele la apa si canalizare. Inainte de toate, satenii au infiintat un centru de gospodarire unde sunt create, prin forte proprii, aceste investitii. Centrul atrage forta de munca si asigura independenta satului in privinta lucrarilor edilitare. Rezultatul? Padureniul atrage in fiecare vacanta mii de vizitatori de la oras. Asta in conditiile in care datele oficiale plaseaza judetul Vaslui in polul saraciei, cu cea mai slaba putere de cumparare din UE. Padureniul a devenit insa un exemplu pentru orice sat din Romania. Transformarea a inceput la Revolutie si a fost gandita de un primar care acum 30 de ani vedea prima oara Occidentul.
Cel mai frumos sat din "gaura neagra" a Europei FilmPadureni in prezentIn viitorTemistocle vs Occidentul"Polul saraciei"
Comuna Padureni din judetul Vaslui este compusa din sapte sate, iar centrul de comuna este satul Padureni. La capatul a peste 20 de ani de transformari continue, satul s-a transformat intr-o asezare atipica peisajului rural general romanesc - dispune de amenajari care nu pot fi vazute nici unele orase din tara.
Planurile de transformare a comunei au inceput dupa Revolutie, cand a fost ales primar Temistocle Diaconu, directorul de atunci al centrului cultural.
"Chiar dupa desfiintarea CAP-urilor, oamenii au fost intelepti, nu au distrus nimic, la propunerea mea, si am reusit sa cream un sector de gospodarire comunala. Intelepciunea lor a fost rasplatita, pentru ca si-au dat seama ca daca le-ar fi distrus, am fi fost mult mai saraci decat eram", a povest