Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, un simbol al creştinătăţii şi al ortodoxiei, ar putea să redevină moschee, informează site-ul publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur.
De peste 15 secole, bazilica Sfânta Sofia nu a fost scutită de furtuni de tot felul. Cu toate acestea, de la înălţimea celor 55 de metri ai săi, Sfânta Sofia, cel mai vizitat monument din Istanbul, a reuşit să treacă peste războaie, să reziste la seisme şi să supravieţuiască multor polemici.
Sfânta Sofia se află acum, din nou, în centrul unei dezbateri: într-o perioadă în care guvernul turc este acuzat că doreşte să "islamizeze" ţara, vicepremierul turc Bülent Arinç a generat un nou val de controverse, după ce a declarat că doreşte ca această fostă biserică ortodoxă, transformată în muzeu în 1934, să redevină moschee, aşa cum a fost pe vremea Imperiului Otoman.
"Acum vedem o Sfânta Sofia tristă", a spus Bülent Arinç, în urmă cu două săptămâni, după o vizită la catedrală. "Sper că o vom vedea zâmbind din nou, în curând", a adăugat politicianul turc.
Deşi pare enigmatică, această scurtă declaraţie, făcută de unul dintre cei mai populari membri ai foarte religiosului Partid al Justiţiei şi al Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia din 2002, nu a trecut neobservată.
Asumându-şi rolul de apărător al moştenirii ortodoxe şi bizantine, Grecia a luat imediat poziţie, condamnând aceste declaraţii care "rănesc sentimentele religioase ale milioanelor de creştini".
Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea e.n., biserica în care erau încoronaţi împăraţii bizantini a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea, după căderea Constantinopolului în mâinile otomanilor. În timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu şi este vizitată în fiecare an de multe milioane de turişti.
Micuţa comunitate ort