Bolnavii cu probleme severe la ochi riscă să-şi piardă vederea aşteptând ca statul să le plătească operaţiile. Mulţi îşi cumpără singuri de la cristalin până la consumabilele pentru intervenţie.
Asigurarea medicală nu are nicio valoare în spitale pentru bolnavii cu cataractă sau alte afecţiuni oftalmologice severe, deloc puţini la număr. Un pensionar medieşean în vârstă de 67 de ani, operat de trei ori la ochi, a fost nevoit să scoată din buzunar aproape 1.000 de euro într- un spital public. Mai mult, spune că nu a primit nici bon fiscal şi chiar a fost ameninţat că nu i se face externarea până nu achită nota. În replică, doctorul aruncă vina pe subfinanţare şi spune că în toate spitalele de oftalmologie, pacienţii suportă costurile consumabilelor. Mai mult, medicii ajung să plătească din buzunar pentru cazurile sociale.
Ameninţat cu "sechestrarea" în salon
Ioan Bisorca a făcut, în iulie, o operaţie de cataractă, în urma căreia i-a fost implantat un cristalin. Deşi totul s-a petrecut la stat, la Spitalul Clinic din Târgu-Mureş, a scos din buzunar 1.500 de lei. Au urmat alte două operaţii pe retină, pentru care a mai plătit câte 1.000 de lei. "Doctorul Zoltan Madaras, care m-a operat, are un cabinet unde am fost trimis pentru pregătirea operaţiei, unde am fost taxat cu 200 de lei. După prima operaţie, efectuată la stat, apare în salon o domnişoară, care s-a prezentat din partea firmei unde lucrează domnul doctor, cu un tabel dat de medic cu numele fiecărui pacient şi suma pe care trebuie să o dea fiecare", ne-a povestit bărbatul.
Femeia i-a spus că banii reprezintă costul operaţiei şi consumabilelor, iar când a cerut chitanţă, ar fi declarat că "doctorul are chitanţierul". "Dar am adus bilet de trimitere şi cupon de pensie, ceea ce înseamnă că asigurările îmi plătesc spitalizarea şi operaţia. Am întrebat ce se întâmplă dacă nu plătesc şi m