In 1856, harta Romaniei nu semana absolut deloc cu ceea ce vedem astazi. Durostor, Caliacra, Vlasca, Ismail, Cahul sunt regiuni de care poate multi nu-si mai aduc aminte. In 1918, tara noastra era impartita in peste 70 de judete.
Observatii:Apropierea momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a dus la promulgarea Legii nr. 151 din 15 iulie 1998, in urma careia au fost infiintate regiunile de dezvoltare. Acest fapt inseamna si reluarea preocuparilor vizand organizarea administrativ-teritoriala la nivel regional a Romaniei, cu initiative datand de mai bine de un secol si cu materializare sporadica in perioada interbelica (directoratele ministeriale in anii 1929-1931 si tinuturile in anii 1938-1940). Regiunile de dezvoltare, in numar de 8, sunt urmatoarele: Regiunea de Nord-Est, cu resedinta la Piatra-Neamt, incluzand judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui; Regiunea de Sud-Est, cu resedinta la Braila, compusa din judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea; Regiunea Sud Muntenia, cu resedinta la Calarasi, cuprinzand judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Prahovasi Teleorman; Regiunea Sud-Vest Oltenia, cu resedinta la Craiova, incluzand judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea; Regiunea de Vest, cu resedinta la Timisoara, cuprinde judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis; Regiunea de Nord-Vest, cu resedinta la Cluj-Napoca, compusa din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satul Mare si Salaj; Regiunea Centru, cu resedinta la Alba Iulia, avand in componenta judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu; Regiunea Bucuresti-Ilfov, cu resedinta la Bucuresti, include Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.
In perioada interbelica, judetul Covasna se numea Trei Scaune, in 1950 Brasovul purta numele Stalin, iar in 1952, Harghita, Mu