Edilii de sector ai Capitalei au respectat şi anul acesta, de 1 Decembrie, "reţeta" deja tradiţională a porţiilor gratuite de mâncare şi băutură pentru cei dispuşi să se înghesuie ca să prindă o caserolă de sarmale sau fasole şi o duşcă de ţuică fiartă.
Parade cu desfăşurări de forţe demne de un membru NATO, discursuri scoase de la naftalină, steguleţe tricolore la ferestre şi pe maşini. Acestea pot fi numite "ingrediente" deja obişnuite ale Zilei Naţionale. În unele sectoare din Bucureşti, la astea s-au adăugat, deloc în premieră, condimentele din sarmalele, fasolea, ţuica şi vinul împărţite gratuit, pe stradă, de primării. Şi dacă bormaşinile băgate la reduceri în supermarket scot lumea din casă mai ceva ca laptele de dinainte de 1990, nu mai surprinde pe nimeni că şi astăzi, la 1 decembrie 2013, tot ce a fost gratis s-a dat aproape instantaneu.
E cam frig, ce-i drept, dar asta nu-i sperie pe bucureştenii care ştiu că primarul dă de mâncare, la ceas festiv.
Primii aşteptaţi la masă sunt cei din sectorul 6. Primăria le-a pregătit o mie de porţii de fasole cu ciolan, iar vestea se împrăştie rapid şi printre cei neinformaţi. "Dar ce se dă aici?". "Fasole, doamnă, fasole cu ciolan". Şi doamna intră în rândul de la Piaţa Drumul Taberei, alături de cei deja zgribuliţi.
La coadă, ca la coadă, n-au cum să lipsească remarcile şi întrebările mai mult sau mai puţin retorice. "Stăm la coadă pentru o lingură de ciorbă de fasole. Ei cred că dacă îmi dau un mic îmi cumpără votul?", spune un pensionar la vreo 60 de ani, care nu părăseşte însă rândul.
Prin zonă trece o doamnă încărcată de sacoşe. Vine de la piaţă şi zăreşte în mulţime o vecină. În câteva secunde, se pune la curent cu ce se întâmplă, iar concluzia ei e simplă: "Cum să stau la coada asta? Ce, eu nu am ce să mănânc acasă? Am friptură, am orez, am salată. Am de toate", se laudă ea şi