Mulţi români nu ştiu cum să facă să plece mai repede din ţară, mânaţi de mirajul unui trai mai bun peste hotare. Paradoxal, şi străinii vin la noi, însă nu să muncească, ci să se stabilească aici. Este cazul britanicului Marc Pillich-Wright, care în urmă cu 10 ani a sosit în Transilvania şi nu s-a mai întors în Manchester, oraşul său natal. De ce? Pentru că, spune el, acum se simte mai bine ca acasă.
Totul a început în anul 2000, atunci când Marc Pillich-Wright a cunoscut-o pe actuala soţie, Gyongyi, şi a ajuns pentru prima dată în România, cu echipa de fotbal pe care o antrena în Anglia. A primit o ofertă de a rămâne în Cluj şi a acceptat-o fără să stea pe gânduri.
A lăsat Manchesterul pentru frumuseţile satului Macău din Cluj şi nu regretă nicio clipă alegerea făcută. Nu şi-a construit o locuinţă modernă, ci s-a îndreptat spre o casă tradiţională românească.
"Noi am venit la sat dintr-un motiv foarte simplu. Am trăit în oraşe toată viaţa mea. Ăsta a fost visul meu, tot timpul să avem un loc liniştit în weekend, să ne plimbăm câinii. Şi doar să mă simt...nu ştiu cum să explic. Să stau cu picioarele sus şi să nu am alte griji", explică acesta unul dintre motivele care l-au făcut să nu mai plece din România.
"Zona aceasta, în particular, este foarte magnetică. Când ma duc în Anglia şi zbor înapoi şi suntem deasupra Transilvaniei, ai un sentiment cum că ai revenit acasă", recunoaşte britanicul.
Chiar dacă viaţa din Anglia ar fi fost poate mult mai bună, nu ar fi avut parte de aceeaşi linişte ca la noi. O recunoaşte şi soţia englezului. "În Anglia este o viaţă diferită, unde banii vorbesc, oamenii lucrează foarte, foarte mult. Şi noi lucrăm 12 ore pe zi, dar când venim aici nu se simte", spune Gyongyi Pillich-Wright.
În prezent, Marc este profesor de informatică la o şcoală privată din Cluj. Atât colegii cât şi elevii lui au doar cuvinte de