Noile măsuri fiscale propuse de Guvern sunt de natură să distorsioneze mecanismele pieţei, să crească povara fiscală, care se va reflecta la nivelul tuturor contribuabililor, şi sunt total inadecvate la finalul unui exerciţiu intens de rescriere a legislaţiei fiscale, la care membrii AmCham au participat activ cu expertiza pe care o deţin în domeniu, consideră doamna Anca Harasim, director executiv al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).
Domnia sa ne-a spus că autorităţile ar trebui să asigure un mediu investiţional stabil, predictibil şi transparent, şi trebuie adoptate măsuri care au potenţialul de a poziţiona România competitiv din punct de vedere economic în regiune şi, "de ce nu", în lume.
Doamna Anca Harasim consideră că ţara noastră trebuie să îşi regăsească vocea şi să decidă rolul pe care doreşte să îl joace la nivel internaţional: "Avem câteva domenii economice în care suntem competitivi şi, care dacă ar fi exploatate la maximum, ar putea deveni motoare de creştere economică pentru România.
În acest moment este important să ne definim un obiectiv economic concret la nivel naţional care să acţioneze ca o ancoră şi care să aducă coerenţă între acţiunile actorilor din sectoarele public, privat şi al societăţii civile. Acest lucru s-a întâmplat înainte de aderarea României la Uniunea Europeană şi am văzut cu toţii ce a fost posibil într-un timp extrem de scurt. Autorităţile, sau mediul privat, pot genera un proces inclusiv de formulare a unui nou viitor pentru România şi pentru stabilirea obiectivului economic la nivel naţional la care m-am referit mai sus, prin invitarea tuturor actorilor relevanţi din societate să contribuie.
Odată agreat în ce punct dorim să ajungem printr-un proces democratic şi participativ, implementarea este simplă şi eficientă prin angajamentul celor care s-au implicat şi contribuit de la î