Despre cercetatorii romani se scrie mult numai atunci cand descopera ceva inedit sau important. Ziarele si televiziunile ii asalteaza, dau interviuri, au parte de faima si glorie cateva zile.
Apoi se asterne tacerea, iar cercetatorul se intoarce la munca, la orele intregi petrecute in laborator, se lupta din nou cu lipsa de finantare si cu timpul petrecut departe de familie. Ei sunt oameni care, aproape in liniste, intra in istoria stiintei. Ei sunt Romania.
Radu Silaghi-Dumitrescu are 39 de ani si, in urma cu ceva timp, a anuntat ca a descoperit, impreuna cu un grup de cercetatori de la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatatii Babes Bolyai din Cluj, formula pentru sangele artificial. Milioane de vieti vor fi salvate, daca substanta va ajunge in spitale, dar pana atunci mai este cale lunga.
Practic, substanta decoperita de Silaghi-Dumitrescu nu este un inlocuitor permanent al sangelui, ci o alternativa care permite organismului sa functioneze, in situatii de urgenta sau in proceduri chirurgicale, pana cand isi regenereaza propriul sange.
Sangele incolor obtinut in laboratorul Universitatii Babes-Bolyai este o premiera mondiala, pentru ca materia prima este formata din apa si sare. Spre deosebire de hemoglobina umana, sangele artificial este mult mai rezistent la agentii de stres exteriori.
Atunci cand vorbeste despre el, modestia il impiedica sa spuna ca este cercetator. Despre el spune ca este in primul rand profesor. "Sunt in primul rand cadru didactic. Cred ca e o ocazie importanta de a incerca sa convingi lumea sa se schimbe, om cu om, cu rabdare. E singurul fel de schimbare care poate fi sustenabil si de succes pe termen lung", spune Radu Silaghi-Dumitrescu pentru Ziare.com.
Cercetatorul care a inventat sangele artificial: Pasul urmator, testele pe animale si oameni - Interviu
@N