Ce-ar fi să existe un leac magic care să rezolve cele mai mari probleme? Nu-i aşa că l-ai folosi? Petrecem atât de mult timp vorbind despre beneficiile somnului, însă uităm să dormim. Somnul poate face minuni în ceea ce priveşte sănătatea noastră.
Somnul nu va vindeca bolile de inimă sau cancerul, dar poate ameliora efectele şi poate chiar împiedica bolile să apară. Somnul suficient este, uneori, tot ce avem nevoie pentru a ţine la distanţă un număr important de boli şi tulburări ale organismului, notează „Huffington Post“.
Somnul ţine kilogramele în plus la distanţă
Atunci când suntem odihniţi, nu trebuie să ne bazăm pe un surplus de calorii pentru energie suplimentară. Copiii care dorm mai mult, consumă mai puţine calorii, a descoperit un nou studiu, dar şi că adulţii odihniţi aleg porţii mai mici de mâncare în comparaţie cu oamenii obosiţi. Mai mult, cei care dorm îndeajuns fac alegeri de viaţă mai inteligente, inclusiv alimente mai sănătoase.
Un program regulat de somn, adică să te culci în jurul aceleiaşi ore seara şi să te trezeşti la aceeaşi oră dimineaţa, înseamnă şi mai puţină grăsime corporală. Un studiu recent a descoperit că femeile tinere sănătoase care şi-au modificat programul de somn şi care au adăugat cel puţin 60 de minute la perioada lor normală de somn au mai puţină grăsime. Toate aceste studii susţin ideea că există o legătură strânsă între somn şi hormonii care reglează senzaţia de foame.
Somnul scade riscul de diabet
Faptul că somnul insuficient ne face să poftim alimente bogate în calorii şi grăsimi, poate avea influenţe înfricoşătoare şi asupra riscului de diabet. Un studiu din 2012 a descoperit că somnul insuficient influenţează răspunsul celulelor la insulină. De fapt, după doar patru nopţi de somn insuficient, participanţii la test au demonstrat că sensibilitatea la ins