Principiul pe care se bazează tratamentul de ozonoterapie este stimularea regenerării organice prin reparația făcută din interior spre exterior, țesutul vătămat prezentând o oxigenare deficitară. Tratamentul, bazat pe un amestec de oxigen și ozon, oferă țesutului, la nivel celular, elementul esențial pentru reparație și revenire la starea de normalitate. Terapia a fost introdusă la Centrul Medical Fizionova din Târgu-Mureș pentru o arie întreagă de afecțiuni.
Reporter: Cum s-a născut conceptul Centrului de Recuperare Medicală Fizionova?
Dr. Gabriel Koszorus: Centrul de Recuperare Medicală Fizionova l-am conceput împreună cu partenerul meu, kinetoterapeut, în ideea de a-l transforma într-un centru profesionist, unde pacientul să beneficieze de un program terapeutic complex, individualizat: fizioterapie, kinetoterapie. În același timp am introdus terapia cu ozon, utilă pe partea de traumatologie, prin care reducem, prima dată, durerile, edemele, inflamațiile după care pacientul intră într-un program complex de recuperare, gimnastică medicală cu kinetoterapeutul nostru.
Prin ozonoterapie am reușit de două-trei ori mai repede să integrăm pacienții în cotidian, față de metodele clasice. Noi combinăm tratamentele clasice cu terapia cu ozon și kinetoterapia.
Reporter: De ce ați optat pentru sauna cu ozon în acest proces terapeutic?
Dr. Gabriel Koszorus: Am rămas impresionat de efectele acestei terapii transdemice, cum se mai numește sauna cu ozon, când am fost la București. Am văzut sportivi de mare performanță, campioni olimpici, care veneau și urmau aceste ședințe de saună cu ozon și beneficiau astfel de o recuperare mai rapidă a organismului. Este o metodă ușoară și neinvazivă de a introduce ozon în organism. Reporter: Cum ar trebui concepută această terapie de medicii de familie și nu numai pentru a-și trimite pacienții la ședințel