Medicii şi asistentele nu vor mai avea voie să ceară şi să ia şpagă de la pacienţi. Deşi infracţiunea e deja prevăzută în Codul Penal, Ministerul Sănătăţii a ţinut să întărească acest lucru printr-un proiect de modificare a Legii Sănătăţii, aflat în dezbatere publică.
Potrivit articolului 917, "funcţionarii publici, personalul contractual şi personalul medical vor oferi serviciile de specialitate fără condiţionare sau solicitare de foloase materiale sau imateriale cetăţenilor, pacienţilor sau aparţinătorilor acestora".
Expertul în sănătate Sorin Paveliu consideră că adăugirile nu-şi au rostul, însă ar putea avea legătură cu conflictele de interese în care se află medicii care primesc finanţări de la firmele de medicamente. "Adăugirile nici nu particularizează, nici nu impun norme noi, doar amintesc care e cadrul legal. Nu-i aşa că e amuzant cum MS trăieşte într-o realitate paralelă, în care şpaga nu e încă incriminată? Ei bine, domnule ministru, şpaga e ilegală!", spune consultantul.
Interzis la congrese pe banii farma!
Un alt element de noutate îl reprezintă interzicerea sponsorizării medicilor de către firmele de medicamente, o practică generalizată, despre care EVZ a relatat pe larg în campania "Medicul de gardă"."Sponsorizările sunt reglementate în prezent de Legea sponsorizării 32/1994, la care se adaugă şi coduri de etică. Există şi abuzuri, însă pentru acestea să interzici în totalitate participarea la congrese denotă o completă neînţelegere. În majoritatea ţărilor civilizate, din care se presupune că şi România face parte, veniturile personalului depăşesc de cinci-zece ori cheltuielile presupuse de astfel de forme de educaţie", conchide Paveliu.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei,