China vrea să fie alături de SUA şi Rusia în cursa pentru cucerirea spaţiului şi şi-a trimis spre Lună prima sondă de cercetare. Aceasta a decolat pe 1 decembrie şi va ajunge la satelitul Pământului pe 14 decembrie.
China a lansat în spaţiu sonda Chang'e-3. Scopul este ca aceasta să ajungă la Lună, să cerceteze mediul de pe satelitului Pământului şi China ajunge astfel în clubul select al ţărilor care au ajuns la satelit. Totodată, va fi prima sondă, dacă misiunea va fi de succes, care aterizează pe Lună în ultimii 37 de ani (Luna 24, de la URSS, în 1976). Lansarea s-a făcut din Sichuan, din Sud-Vestul Chinei, iar la jumătatea lunii va ajunge la destinaţie, scrie CNN.
Sonda chinezilor va cerceta suprafaţa satelitului pentru a găsi cel mai bun loc pentru aterizare. Zona luată în calcul este craterul Sinus Iridum. Locul a fost identificat în 2010 cu ajutorul altei sonde a Chinei. După ce va ateriza pe satelit, Luna va fi explorată cu „Iepurele de jad“ (Yutu, pe numele original), un rover cu şase roţi dotat cu patru camere şi două braţe cu care poate săpa. Misiunea acestui rover este estimată la trei luni.
China se bucură de ajutorul Agenţiei Spaţiale Europene în această misiune prin intermediul staţiei Kourou din Guiana Franceză. ESA va ajuta China să menţină comunicaţiile cu sonda până când aceasta ajunge la destinaţie. Totuşi, NASA nu este fericită în cazul acestei misiuni. Agenţia americană studiază comportamentul prafului lunar, prin Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), şi consideră că aterizarea sondei chinezilor le va afecta rezultatele.
Dacă e de succes, China are şi un plan mai mare. Forbes notează că în 2025 chinezii vor să trimită un om pe Lună. Până acum, SUA deţine recordul la acest capitol. Şi în timp de chinezii se concentrează pe lună, NASA şi ESA se preocupă de Marte, agenţia europeană prin misiunea ExoMars la