Senatorul sălăjean Vegh Alexandru (UDMR) a iniţiat, recent, o propunere legislativă privind completarea și modificarea Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Dacă această modificare va fi adoptată în forma propusă de iniţiator, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice vor fi obligaţi să obţină acordul proprietarului şi pentru accesul pe o proprietate publică, nu doar pentru proprietăţile private, aşa cum legea stipulează în prezent.
Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice prevede obligația furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice de a obține acordul proprietarului pentru accesul pe proprietatea privată, în timp ce la articolul care stipulează condițiile necesare pentru dreptul de acces pe proprietatea publică nu se regăsește obligativitatea obținerii acordului proprietarului.
Conform expunerii de motive a senatorului sălăjean, ce însoţeşte propunerea de modificare a legii, pentru respectarea dreptului de proprietate, acordul proprietarului este necesar și pentru accesul pe proprietatea publică, nu doar pentru accesul pe proprietatea privată.
„Am constatat că există o necorelare între proprietatea privată şi proprietatea publică, în sensul în care o firmă de telefonie mobilă, pentru a monta o reţea, trebuie să obţină acordul celor de pe proprietatea privată. Dar nu se aplică în acelaşi mod şi la autorităţile locale, asupra clădirilor sau terenurilor care se află pe proprietatea publică. Am pornit de la un caz simplu din Zalău, unde o firmă de telefonie mobilă a solicitat montarea unei asemenea antene pe o clădire aflată în proprietatea Consiliului Judeţean. Este vorba de Şcoala numărul 13, unde ştim ce persoane sunt instituţionalizate acolo şi nu mi s-ar părea normal ca autorităţile care administrează clădirea să nu aibă un cuvânt d