Foto Shutterstock România ocupă poziţia numărul 54 la nivel mondial după valoarea PIB-ului nominal din 2012, cu o valoare de 169 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale. Datele macroeconomice – indiferent că este vorba de PIB, PIB/capita, exporturi sau salariu minim - poziţionează economia locală pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene şi departe de top la nivel mondial. Totuşi, există domenii unde România ocupă o poziţie în top, printre acestea numărându-se producţia locală de floarea-soarelui (locul 1 în Europa), producţia totală de porumb (locul 2 în Europa) sau producţia de piese şi accesorii pentru biciclete (locul 3 în Europa). Sunt aceste avantaje ale României suficient de puternice însă pentru a trage după ele investiţiile străine directe (locul 69 în lume) şi consumul, care de mai bine de cinci ani nu reuşeşte să iasă din zodia creşterilor de câteva procente?
România se află pe prima poziţie la nivelul Uniunii Europene după producţia totală de floarea-soarelui şi după ritmul de creştere al producţiei de autoturisme în primul semestru al acestui an.
Aceşti doi indicatori sunt printre puţinii unde piaţa locală se află în top trei.
Ziarul Financiar a ales să marcheze Ziua Naţională a României analizând poziţia economiei la nivel mondial şi european în mai multe domenii, precum industrie, agricultură, energie sau comerţ. Au fost evaluaţi astfel 100 de indicatori, de la PIB şi PIB/capita la cheltuieli cu sănătatea şi salarii.
Datele au relevat astfel că piaţa locală este codaşă la nivelul UE în cele mai multe domenii, precum salariul minim, absorbţia de fonduri structurale sau cel bancar (activele administrate de sistemul bancar).
Gradul de subdezvoltare al economiei locale este ilustrat şi de o altă serie de indicatori, precum gradul de dotare a locuinţelor cu cadă sau cabină