Ordinul nr. 3581/2013 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili a fost publicat în Monitorul Oficial nr.728/26.11.2013.
Începând cu data de 1 ianuarie 2014, au calitatea de mari contribuabili primele 2.500 de persoane juridice române, inclusiv entităţile rezultate în urma fuziunii cu alţi contribuabili şi sucursalele contribuabililor persoane juridice străine care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, selectate descrescător potrivit următoarelor criterii de selecţie:
A. Criteriul de bază, denumit şi criteriul valoric agregat, este rezultatul agregării a 2 indicatori, selectaţi din punct de vedere economic şi bugetar în următoarele proporţii: volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili - 50%; cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează actualizarea - 50%.
Prin excepţie de la prevederile prezentei litere, instituţiile publice şi contribuabilii aflaţi sub incidenţa Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii aflaţi în inactivitate temporară înscrisă în Registrul Comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi contribuabilii declaraţi inactivi potrivit dispoziţiilor art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu vor fi selectaţi ca mari contribuabili.
B. Criteriul specific de activitate desfăşurată: Banca Naţională a României; societăţile bancare; societăţile de asigurări; societăţile de investiţii financiare. C. Criteriul investiţional. Prin derogare de la prevederile lit. A se înregistrează ca mari contribuabili contribuabilii no