Șeful guvernului de la Beijing a venit în România, prima vizită de acest fel în ultimii 19 ani. S-au parafat contracte și s-au făcut promisiuni de miliarde de dolari. Care este miza?
Palatul Parlamentului, 26 noiembrie. Înregistrarea participanților la Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est (ECE) a început la primele ore ale dimineții. Oameni de afaceri, oameni politici și jurnaliști, toți au fost legitimați la intrarea în instituție.
Nu miră pe nimeni: la Palat era așteptat unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, premierul chinez Li Keqiang – prima vizită a unui premier chinez în ultimii 19 ani -, împreună cu „o armată“, - 400 de oameni de afaceri chiniezi și oficiali ai Guvernului de la Beijing. Un nume care a stârnit pregătiri minuțioase și a pus condiții: a spus că va asista la ședință doar dacă va sta în prezidiu. Sau... a cerut ca toate scaunele din sala de plen, 800 la număr, să fie ocupate.
Iar românii s-au conformat. Vorba aceea: rar se întâlnesc două civilizații. Așa se face că cea dintâi vizită a premierului chinez în Europa de Est s-a transformat în evenimentul anului, cu pregătiri febrile din partea românilor. Prima zi a delegației chineze în România (25 noiembrie) aproape că anticipa „promisiunile și parteneriatele“ posteveniment: au fost semnate 13 acte de colaborare pentru diferite - domenii între România și China.
A doua zi, a urmat o avalanșă de informații din partea chinezilor, care mai de care mai atrăgătoare pentru reprezentanții companiilor românești, cu cifre „asurzitoare“ pentru timpanele lor: zeci de proiecte și investiții de circa 8,5 mld. dolari în proiecte energetice, în infrastructură, în autostrăzi, în agricultură și turism.
Anul Chinei în Europa
Ținta asiaticilor este clară: 2014 va fi anul Chinei în Europa. „China doreşte dublarea vo