O seară bucovineană în cel mai autentic stil a oferit invitaţilor vineri, de la ora 19, Asociaţia Culturală „Friedrich Schwartz” şi invitaţii săi, în ziua în care sucevenii au sărbătorit laolaltă cu întreaga Românie 95 de ani de la proclamarea Unirii Bucovinei cu România.
A fost ca o seară între prieteni, din păcate neonorată, din partea autorităţilor locale şi judeţene, decât de subprefectul Constantin Harasim. Au fost însă acolo colegi şi prieteni ai Asociaţiei Culturale ce poartă numele regretatului coregraf şi dansator Friedrich Schwartz, cel care a îndrumat şi deschis drumul spre excelenţă multor dansatori suceveni în calitate de îndrumător al ansamblurilor „Arcanul” şi „Ciobănaşul”. Fiul său, Ovidiu Şvarţ, a preluat ştafeta lăsată de maestru şi, prin asociaţia pe care o conduce şi Ansamblul „Rapsodia Bucovinei”, duce mai departe tradiţiile bucovinene.
Manifestarea de vineri seară a fost inclusă în proiectul „Suceava, capitala spirituală a Bucovinei”, susţinut de Consiliul Local Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava şi care a cuprins o serie de expoziţii şi concerte outdoor şi indoor în diferite locaţii din municipiu.
Andreea Chiseliţă şi publicul, o atracţie fatală
Când e vorba de Bucovina, primul gând este ospitalitatea, astfel că băieţi şi fete îmbrăcate în costume naţionale au primit invitaţii cu pâine şi sare. Pe mese – o ţuică bună şi un vin rubiniu, şi ceva mai încolo sarmale cu mămăligă şi „poale în brâu”. Animatori, dansatorii „Rapsodiei”.
Deschiderea serii artistice a făcut-o Mihaela Şvartz care a cântat la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu, declarată de către consilierul local Cornel Grosar – mediatorul serii şi susţinător acerb al valorilor sucevene – ca imn al Bucovinei.
Frumoasa, talentata şi deja cunoscuta Andreea Chiseliţă, interpreta de muzică populară de doar 16 ani, a mers direct la inima publiculu