Costurile de creditare medii pe sistemul bancar pentru imprumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborat sub 10% in ultima luna, iar in cazul firmelor sub 8%, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care apreciaza ca acestea vor scadea in continuare, daca se mentine stabilitatea.
"Pe termen mediu spre scurt, costurile de finantare in Romania, daca asiguram in continuare stabilitatea, vor scadea. Costurile de creditare medii pentru imprumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborat sub 10% in ultima luna, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Asteptam sa scada in continuare", a afirmat Olteanu.
El a dat ca exemplu situatia Braziliei, unde guvernatorul Mugur Isarescu a avut recent o vizita de lucru, tara avand o rata a inflatiei de 10% si o dobanda medie pe piata pentru companii de 80%.
In ceea ce priveste stabilitatea, economia reala a Romaniei nu s-a modificat fundamental in ultima perioada, in opinia lui Olteanu, iar realitatile globale si oferta de bani globala nu s-au modificat dramatic in acest an. In schimb, s-a modificat perceptia asupra stabilitatii Romaniei, dar "nu pe atat pe cat ne-am dori asa incat creditele sa fie atat de ieftine precum sunt in alte tari", a spus el.
Viceguvernatorul a aratat ca Romania se imprumuta in prezent mai ieftin decat Italia, dar mai are mult pana se va imprumuta la fel de ieftin ca Germania. "Suntem prea costisitori din punct de vedere al functionarii institutiilor si avem probleme de productivitate, care trebuie in continuare imbunatatita", a explicat Olteanu.
In masura in care stabilitatea va exista in continuare pentru a da incredere, costurile vor continua sa scada, insa increderea se construieste in timp, conform oficialului BNR.
"Eu nu cred ca bancherii nu inteleg economia reala, stiu ca bancherii sunt reticenti in a se implica direct in