Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a făcut un apel cât se poate de serios către sistemul bancar să regândească politica de finanţare
Bogdan Olteanu: Bancherii trebuie să-şi asume riscurile aşa cum îşi asumă câştigurile
Piperea: În 2012 şi 2013, băncile au încercat să ajute companiile aflate în restructurare, dar condiţiile impuse au dus la insolvenţă
Impasul în care se află mediul de afaceri, generat de lipsa finanţării din partea băncilor, şi ele creditoare ale companiilor aflate în insolvenţă, nu poate fi depăşit decât prin schimbarea politicii de finanţare a sistemului bancar. "Fac un apel cât se poate de serios către sistemul bancar. BNR să privească foarte serios ce se întâmplă în economia românească, pe cei care bat la uşa finanţării, şi să regândească politica de finanţare", a afirmat vineri Andrei Gerea, ministrul Economiei, la conferinţa "Rolul băncilor în restructurarea companiilor".
Exemplificând cazul Oltchim, companie viabilă cu un mare potenţial de afaceri, care "se roagă să obţină o finanţare de 15 mil. euro pentru deschiderea unei secţii", ministrul Gerea a afirmat că "analiza de risc bancar ar trebui să facă diferenţa între companiile cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro, care chiar dacă sunt pe pierdere, au capacitatea de a se revitaliza, şi cele de rea-credinţă". "Băncile pot face această diferenţă. Trebuie să stabilim foarte clar dacă banca sau sistemul bancar vrea să se implice sau îşi pune o platoşă şi trage o linie, iar peste un an-doi vrea să vadă cine a mai rămas în picioare", a spus Gerea.
Oficialul a apreciat că un punct foarte important este diferenţa dintre valoarea de lichidare a unei companii şi cea din reorganizare, diferenţă care ar trebui luată în calcul de bancheri.
"Dacă într-o zonă care depinde direct de finanţări, acestea dispar, nu ne putem aştepta decât la ceva rău, pentru că