Autorităţile sanitare veterinare sălăjene recomandă populaţiei să ţină cont de o serie de sfaturi pentru prevenirea trichinelozei, boală care, netratată, poate fi chiar mortală.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, trichineloza este o boală parazitară, transmisibilă de la animale la om prin consumul de carne sau preparate din carne infestate cu parazitul Trichinella spiralis, ce are dimensiuni foarte mici, fiind vizibil numai la microscop. Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbatorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în gospodăriile proprii sau cumpăraţi din târguri. În ţară noastră, trichineloza a fost diagnosticată la porcul domestic, la mistreţi şi alte animale. Carnea infestată cu Trichinella Spiralis arată ca o carne normală, fapt care îi duce în eroare atât pe proprietari, cât şi pe unii cumpărători de ocazie. În cazul tăierii porcilor în gospodărie, pentru consum familial, pentru a ne apăra de trichineloză este imperios necesar ca probe recoltate din pilierii diafragmei, în cantitate de 30-40 grame, să fie prezentate pentru examen trichineloscopic la medicul veterinar competent teritorial. În cazul în care în mod accidental, muşchii pilieri diafragmatici au fost îndepărtaţi în timpul eviscerării se va recolta proba din porţiunea musculară radiară a diafragmei sau din muşchii intercostali. Facem precizarea că dacă proba este recoltată din alte regiuni anatomice, rezultatul examenului trichineloscopic este neconcludent. Probele ambalate şi individualizate corespunzător, însoţite de crotalia auriculară se prezintă pentru examinare de către proprietar, cu actul de identitate, la cel mai apropiat cabinet medical veterinar. Până la primirea rezultatului să nu se consume carne sau preparate în stare crudă (coadă, urechi, compoziţie de