Croaţii au început să voteze, duminică, pe tema unei revizuiri a Constituţiei, ce urmăreşte să împiedice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Votul a fost cerut în special de organizaţiile neguvernamentale conservatoare, însă este denunţat drept discriminator de millitanţii pentru drepturile omului, relatează AFP, citată de Mediafax.
Întrebarea la care sunt chemaţi să răspundă alegătorii este dacă sunt de acord cu definirea căsătoriei prin Constituţie drept "o uniune între un bărbat şi o femeie" în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, devenită recent membru UE şi unde Biserica Catolică, ce susţine pe deplin organizarea acestui referendum, joacă un rol foarte important.
"Noi suntem o ţară catolică şi familia este foarte importantă în zilele noastre, de ce să distrugem ce a existat timp de secole?", întreabă Jasna Badovinaţ, o pensionară în vârstă de 62 de ani, după ce a votat pentru adoptarea acestui amendament.
Pe de altă parte, Bozena Ivezici, în vârstă de 60 de ani, funcţionară, a votat împotrivă. "Interzicerea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex ar fi un pas înapoi pentru societatea noastră, fiecare are dreptul să aibă o familie şi majoritatea nu poate impune deciziile sale minorităţii", a apreciat el.
Guvernul de centru-stânga, militanţii pentru drepturile omului şi figuri centrale ale societăţii civile locale au făcut apel în ultimele zile la cetăţeni să voteze împotriva unui astfel de amendament.
În acest context tensionat, sâmbătă, peste 1.000 de persoane au mărşăluit la Zagreb, sfidând ploaia şi scandând "Constituţia nu este o jucărie", pentru a cere alegătorilor să voteze împotriva revizuirii Constituţiei care, în forma actuală, nu conţine nicio definiţie a căsătoriei.
Înconjuraţi de un important dispozitiv de poliţie, manifestanţii purtau pancarte pe care se putea citi "homosexualitatea nu este