Iată un semn grav de subdezvoltare: fotbalul profesionist prosperă din bani publici, în timp ce mizeria dă pe-afară din spitalele de stat
Dincolo de fotbal, dincolo de meciul în sine, Steaua - Petrolul este un duel care ar trebui să ne dea de gîndit, pe axa fotbal bolnav - societate bolnavă. Steaua este o campioană cu finanţatorul încarcerat pentru fapte de corupţie. Iar Petrolul este o echipă finanţată pe ocolite de Primăria unui oraş unde se moare cu zile în spitale.
Probabil cunoaşteţi cazul, din presa generalistă. Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti nu e unicat, se repetă în majoritatea spitalelor din România. E boala naţională. Bani puţini, aparatură veche sau lipsă, personal prea puţin, pacienţi prea mulţi. Şpăgi.
Peste o lună, se împlinesc doi ani de cînd românii ieşeau în stradă, cerînd reformă în sănătate. Nu s-a schimbat nimic. Dar nici nu s-a mai revoltat nimeni. La Ploieşti, un medic a acuzat condiţiile proaste de lucru. Directorul spitalului l-a trimis la culcare, pe motiv de surmenaj psihic. Colegii rebelului s-au solidarizat, într-o scrisoare deschisă. Au venit în inspecţie funcţionari, obligatoriu surprinşi, din Ministerul Sănătăţii. Consiliul Judeţean Prahova, de asemenea surprins, prin natura activităţii, analizează posibilitatea de a-l schimba pe directorul nepriceput. La ce bun? Dacă un singur om, chirurgul Dan Oprea, a provocat o asemenea reacţie în sistem, de cîţi oameni e nevoie pentru a schimba sistemul cu totul? De toţi, fireşte.
Cu cîteva zile înainte de criza de conştiinţă a medicilor, autorităţile locale din Ploieşti aveau alte preocupări. Dădeau asigurări că nu-i vor garanta salariul lui Mutu la Petrolul. Salariul ăsta, pe un sezon, este egal cu preţul unui tomograf: 500.000 de euro. Dar Primăria n-a dat nici un semn că va opri plata primelor către fotbal. “Anul trecut, Consiliul Local a adop