Romania, lider in topul Uniunii Europene la cresterea economica! Asta sustin cifrele oficiale. Populatia simte insa altceva, iar analistii economici considera ca Guvernul, la intelegere cu FMI si Comisia Europeana, prezinta date false si ca o asemenea evolutie pozitiva nu poate fi posibila decat eventual prin exploatarea la sange a angajatilor ramasi in sistem.
Romania a inregistrat, in al treilea trimestru din 2013, o crestere economica de 4,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si de 1,6% fata de cele trei luni precedente. Aceste cifre, publicate de Institutul National de Statistica (INS) si agreate de Eurostat, biroul de specialitate al CE, ne plaseaza pe primul loc in randul celor 28 de tari UE.
Cat de bine ne merge! Iar viitorul se arata si mai luminos. Comisia Europeana estimeaza pentru Romania o crestere anuala de 2,2% in 2013, iar Fondul Monetar International vede un avans similar, tot de 2,2%, in 2014.
Dar populatia nu are o perceptie la fel de pozitiva, iar expertii semnaleaza ca unele cifre se bat cap in cap, astfel ca apar motive de indoiala. Referindu-se la "super-mega cresterea economica din 2013", analistul economic Florin Citu pune cateva intrebari, pe contul sa de Facebook: de ce media numarului de someri in 2013 este mai mare decat media numarului de someri pentru perioada 2010-2013?; de ce numarul de someri creste tocmai in anii cu crestere economica 2011 si 2013?.
"Este o crestere economica reala sau....? Adica ii angajam in 2012, cand economia creste cu 0,3%, si ii dam afara in 2013, cand economica creste cu 2%? Ciudat", constata Citu. El isi insoteste afirmatiile cu un grafic intocmit pe baza informatiilor publicate de INS.
Chiar si in ultima luna, numarul romanilor fara ocupatie a urcat. Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%, in luna octombrie 201