Spectacolul regizat la Ploieşti de Alexandru Dabija, pornind de la piesa adaptată de Bulgakov după romanul lui Gogol, nu a mai fost jucat niciodată în România
Cicikov, celebrul personaj din romanul lui Gogol care cumpără suflete moarte de la moşieri ca să scape de sărăcie, este interpretat în spectacolul lui Alexandru Dabija de la Ploieşti de nu mai puţin de şapte actori, bărbaţi şi femei. Scenografia semnată de Andrada Chiriac este minimalistă: o scenă goală, un samovar, tablouri cu iobagi. Actorii îmbrăcaţi în straie populare sunt de o mare expresivitate. Ţesăturile, cusăturile ce împodobesc iile, cămăşile, fotele, maramele, scoarţele şi chilimurile ţărăneşti sunt aprins colorate, iar personajele par coborâte din tablouri renascentiste. Moacele lor, cu expresii chinuite, spun cât toate cuvintele lui Gogol, în traducerea Izoldei Vîrsta. Dabija mizează pe simplitate şi pe jocul actorilor.
Şapte feţe ale lui Cicikov
Cicikov, interpretat în scene diferite de actorii Clara Flores, Cristina Modoveanu, Florentina Năstase, Mihaela Popa, Ada Simionică, Karl Baker, Ionuţ Vişan, ajunge într-un oraş mic şi încearcă să-şi facă rapid un nume bun, impresionând oficialii mărunţi ai oraşului. El speră să devină prieten cu aceştia, la fel ca şi revizorul din piesa omonimă a lui Gogol. Cicikov are însă şi un plan diabolic, acela de a dobândi „suflete moarte“.
Romanul scris de Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) a fost publicat în 1842, având titlul original „Rătăcirile lui Cicikov sau suflete moarte“. Ulterior, autorul a preferat o variantă scurtă a titlului. Mihail Bulgakov a adaptat romanul pentru un spectacol de la Teatrul de Artă din Moscova, iar Constantin Stanislavski a regizat piesa, care a avut premiera la 28 noiembrie 1932.
Gogol s-a afirmat ca un scriitor realist, care urmăreşte să redea adevărul cu orice preţ, oglindind hibele societăţii nob