În perioada 2 -13 decembrie, se va desfășura campania de vaccinare antipoliomielitică la clasa a doua și la clasa pregătitoare.
În intervalul 2 -13 decembrie, se va desfășura campania de vaccinare antipoliomielitică (VPI) la clasa a II-a (opt ani) și la copiii în vârstă de șase ani (clasa pregătitoare).
Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om.
Primovaccinarea se face la vârsta de două, patru,șase luni, urmată de rapelul unu la vârsta de 12 luni, şi rapelul doi, la vârsta de opt ani (clasa a II-a). Pentru programul naţional de imunizări se foloseşte VPO (vaccin polio oral, cu virusuri polio vii atenuate), preparatul VPOT. Trei doze vaccinale de VPO oferă o protecţie de 95-100% împotriva celor trei tipuri de virus polio. Deoarece vaccinarea se face pe cale orală, nu se administrează copiilor cu tulburări digestive importante (diaree), decât după remisiunea acestora.
”Acest vaccin reprezintă un rapel la vaccinările din copilărie. Părinții trebuie să știe că este important să își dea acceptul ca să le fie vaccinați copiii împotriva poliomielitei, deoarece aceasta este o boală gravă, care poate duce la deces. Aproximativ 4200 de elevi de clasa a doua vor face acest vaccin în campania de acum”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.
Riscuri asociate cu vaccinul polio oral cu virusuri vii atenuate
Riscul de paralizie poliomielitică postvaccinală după administrarea de VPO este estimat la 1 / 2,5 milioane doze vaccinale (circa 15 cazuri / an în România). În afară de poliomielita paralitică postvaccinală, VPO poate fi responsabil şi de apariţia sindromului Guillain–Barré. La persoanele cu imunodeficienţe (de exemplu SIDA), virusul din VPO poate provoca infecţii invazive şi deces.
VPO prezintă risc de contaminare a mediului cu poliovirusuri