Scris de M. Hoster - Principalele universităţi din România nu mai doresc evaluări pe criterii neclare. Consorţiul Universitaria, care include şi Universitatea de Vest Timişoara, a decis să realizeze o serie de criterii clare, care să stabilească nivelul real al unei instituţii de învăţământ superior.
Universităţile membre ale Consorţiului Universitaria solicită evaluarea instituţională clară în scopul diferenţierii pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior din România. În cadrul reuniunii de la Iaşi a Consorţiului Universitaria, care a avut loc în zilele de 29 şi 30 noiembrie, reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, ai Universităţii de Vest din Timişoara, ai Academiei de Studii Economice Bucureşti şi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au decis să îşi unească eforturile pentru a realiza o clasificare efectivă a instituţiilor de învăţământ superior. În mare parte această clasificare influenţează şi sumele primite ca şi finanţare de la buget, aceasta fiind una dintre mizele schimbărilor.
„Instituţiile de învăţământ superior din România sunt judecate, în mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste” a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, în deschiderea lucrărilor Consorţiului Universitaria.
În Statele Unite ale Americii, dintre cele 4.000 de instituţii de învăţământ superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, în timp ce în Marea Britanie universităţile care pot oferi studii de doctorat reprezintă puţin peste 20% din numărul total al instituţiilor de învăţământ superior. „Prin comparaţie, în România toate cele 49 de universităţi publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale”, a declarat Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Totodată, universităţile au tras un semnal de alarmă privind su