Aproape 1.200 de români lucrau la începutul acestui an pentru instituţiile europene, plasând România pe locul opt în topul ţărilor cu cei mai mulţi angajaţi sau agenţi contractuali ai UE, stabiliţi preponderent la Bruxelles, potrivit unui raport realizat la începutul acestui an de Comisia Europeană.
Românii care lucrează pentru instituţiile europene reprezintă numai 3,6% din numărul total de aproape 33.000 de funcţionari europeni, dar salariile de bază pe care aceştia le câştigă sunt similare, în cazul debutanţilor, sau chiar de şapte ori mai mari decât veniturile medii ale belgienilor, care ajung la 2.500 de euro net pe lună. Astfel, salariile funcţionarilor europeni debutanţi pornesc de la circa 2.650 de euro net pe lună şi pot ajunge până la aproape 18.500 de euro, în funcţie de categoria de angajaţi din care fac parte şi de diferitele niveluri de ierarhizare ale acesteia.
Cele mai mari salarii le obţin angajaţii cu statut de oficiali care, în cazul României, reuneau, la începutul lunii octombrie a acestui an, 624 de persoane.
Cele mai căutate joburi pentru care românii vor să se angajeze în instituţiile europene fac parte din departamentele care au nevoie de oameni specializaţi în administraţie publică europeană, ştiinţe juridice, de traducători, interpreţi, lingvişti, în domeniul economic financiar, audit sau cele care au nevoie de arhivari şi documentarişti. De altfel, potrivit unor informaţii ale ZF, cei mai mulţi români care lucrează pentru Uniunea Europeană îndeplinesc sarcini preponderent birocratice derulate de instituţiile europene.
Categoriile de angajaţi care lucrează în cadrul instituţiilor europene sunt divizate în manageri, oficiali şi agenţi temporari cu statut de administratori (AD), oficiali şi agenţi temporari cu statut de asistenţi (AST), agenţi contractuali, consultanţi speciali, agenţi locali şi agenţi care se af