Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) nu au participat timp de aproape un an de zile la reuniunile Consiliului de Supraveghere din cadrul Autorităţii Bancare Europene (European Banking Authority - EBA), potrivit documentelor întocmite la finalul fiecăreia dintre aceste întâlniri. Consiliul Supraveghetorilor (CS) reprezintă principalul for decizional al EBA, rolul său fiind să ia toate hotărârile cu privire la politicile autorităţii, se arată pe pagina sa de internet.
În dreptul ţării noastre este trecut, drept reprezentant, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.
Ultima întâlnire a membrilor Consiului Supraveghetorilor EBA la care ţara noastră a fost prezentă, potrivit minutelor publicate, a avut loc pe data de 12 iunie 2012. În această perioadă, au avut loc 12 şedinţe ale CS, două dintre ele în aceeaşi zi. Pentru opt dintre acestea, există redactate, pe site-ul EBA, minute, care notează absenţa oficialilor BNR. Ultimele minute disponibile sunt cele ale reuniunii din data de 1 iulie 2013, motiv pentru care nu putem să ne dăm seama dacă a fost cineva de la Banca Centrală prezent la vreuna din cele două întâlniri care au avut loc de atunci.
Subiectele care au fost discutate în cadrul şedinţelor desfăşurate în absenţa BNR au inclus proiectul programului de lucru pentru anul 2013 al EBA, manualul Autorităţii pentru managementul situaţiilor de criză, uniunea bancară şi impactul său asupra EBA şi analiza calităţii activelor bancare, potrivit minutelor.
Deşi niciun membru al echipei pe care o conduce nu a participat, timp de cel puţin un an, la reuniunile Consiliului Supraveghetorilor, Nicolae Cinteză pare să fie la curent cu deciziile care se iau la nivelul EBA. Domnia sa a declarat, săptămâna trecută, că Autoritatea a stabilit recent o definiţie a expunerii neperformante care să asigure comparabilitate într